marți, 2 aprilie 2019

Boala Crohn, tratata cu celule proprii

O noua tehnica care utilizeaza propriile celulele modificate ale pacientilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficienta in experimentele facute pe celule umane, iar un studiu clinic este anuntat in urmatoarele sase luni.

Cercetatorii de la Centrul de Cercetare Biomedicala St. Thomas au dezvoltat un nou tratament pentru aceasta boala prin studierea celulelor albe din sange, prelevate de la pacienti diagnosticati cu boala Crohn si le-au comparat cu cele ale oamenilor sanatosi.
Constatarile le-au permis expertilor in terapie celulara sa dezvolte un tratament care implica prelevarea celulelor pacientilor si cresterea lor intr-o cultura speciala, astfel incat sa se comporte precum celulele persoanelor sanatoase.
Studiul a fost publicat in revista ”Gastroenterology” si demonstreaza ca aceasta metoda este eficienta, ceea ce inseamna ca este gata sa fie utilizata intr-un studiu clinic.
Ce este boala Crohn?







Boala Crohn este o afectiune care persista pe toata durata vietii, in care anumite parti ale sistemului digestiv devin foarte inflamate, provocand o serie de simptome, cum ar fi diaree, dureri de stomac, oboseala si pierdere in greutate. Cauzele sunt necunoscute, dar se stie ca sistemul imunitar joaca un rol. Aproximativ 620.000 de persoane din Marea Britanie sufera de aceasta boala.
”Aceasta este urmatoarea frontiera in terapia celulara deoarece mergem dincolo de tratarea simptomelor bolii Crohn si incercam sa resetam sistemul imunitar pentru a trata aceasta afectiune”, spune Graham Lord, autorul studiului.
Rachel Sawyer are 50 de ani si locuieste in Anerley, in sud-estul Londrei. A fost diagnosticata cu boala Crohn in 2000 si in prezent starea ei este sub control, fiind tratata la St. Thomas.
”Unul dintre cele mai neplacute lucruri legate de aceasta boala este imprevizibilitatea, in special nevoia brusca de a merge la toaleta. Este o piedica in viata de zi cu zi, nu pot face lucruri normale, cum ar fi sa ies in societate, sa merg cu mijloacele de transport in comun. Un alt lucru dificil este rusinea asociata bolii intestinale. E greu sa vorbesc deschis despre ea chiar si cu familia, sau cu prietenii. Te impinge sa traiesti izolat. Orice metoda noua care ar putea ajuta oamenii diagnosticati cu aceasta boala ar schimba vieti”, declara Rachel.
Oamenii de stiinta au descoperit ca anumite celule albe, numite celule T de reglementare, provenite de la pacientii cu Crohn, produc in cantitati mai reduse o proteina specifica intestinului, numita a4B7. In schimb, celulele T de reglementare ale oamenilor sanatosi au produs cantitati mai mari de a4B7.

In ce consta tratamentul pentru boala Crohn?
Noua tehnica presupune dezvoltarea celulelor de la pacientii cu boala Crohn cu o molecula numita RAR568, care restabileste nivelurile sanatoase ale integrinei a4B7. Mai poi, celulele sunt administrate pacientului printr-o perfuzie intravenoasa.
”Desi numarul tratamentelor disponibile pentru boala Crohn a crescut in ultimii ani, nu functioneaza pentru toti pacientii. In plus, unele au efecte secundare grave. Acest studiu deschide calea spre un proces de utilizare a celulelor pacientilor pentru tratarea bolii”, concluzioneaza Peter Irving, consultant gastroenterologist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Boala Crohn, tratata cu celule proprii

O noua tehnica care utilizeaza propriile celulele modificate ale pacientilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficienta in exper...