Recomandarile dietetice trebuie individualizate pentru fiecare pacient, in functie de portiunea intestinala afectata. pentru pacientii cu Boala Crohn, o dieta temporara, saraca in fibre (celuloza,hemiceluloza, polizaharide, pectine) si reziduuri (partea nedigerabila a alimentelor) este benefica, reducand durerea abdominala si celelalte simptome din perioada activa a bolii. In cazul unei astfel de diete puteti consuma urmatoarele:
- lapte (2 cani/zi) si toate produsele din lapte
- sucuri din legume, dar fara pulpa
- legume gatite: spanac, dovlecel si dovleac (fara seminte), vinete, fasole verde, cartofi, morcovi, asparagus, sfecla rosie
- dintre legumele crude este permisa doar salata verde
- sucuri de fructe fara pulpa
- conserve de fructe (exceptie: conservele de ananas sau struguri)
- banane coapte, pepene rosu sau galben
- paine si paste fainoase din faina alba, rafinata, orez alb
- unt, margarina, ulei (in mancare)
- carne de pasare (fara piele), vita, peste, oua
- toate dulciurile si prajiturile (cu exceptia celor cu nuca sau cocos).
In perioada activa (cu dureri abdominale si diaree) a bolii evitati sa consumati:
- legume crude sau gatite care nu sunt intre cele permise (mai ales fasole uscata sau mazare)
- fructe proaspete cu exceptia celor permise (in aceasta perioada se recomanda sa luati suplimente vitaminice pentru acoperirea optimului necesat)
- fructe uscate, gemuri, dulceturi de fructe
- paine integrala, cereale (mai ales cele din secara), orez negru
- unt de rahide, alun nuci, seminte, popcorn
- ulei de nuca de cocos
- muraturi, hrean, condimente, picanterii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu