duminică, 2 martie 2014

Regim igenodietetic in Boala Crohn

Boala Crohn (BC) si rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH) reprezinta afectiuni inflamatorii cu etiologie necunoscuta ale tractului gastro-intestinal.
Recomandarile dietetice trebuie individualizate pentru fiecare pacient, in functie de portiunea intestinala afectata. pentru pacientii cu Boala Crohn, o dieta temporara, saraca in fibre (celuloza,hemiceluloza, polizaharide, pectine) si reziduuri (partea nedigerabila a alimentelor) este benefica, reducand durerea abdominala si celelalte simptome din perioada activa a bolii. In cazul unei astfel de diete puteti consuma urmatoarele:

  • lapte (2 cani/zi) si toate produsele din lapte
  • sucuri din legume, dar fara pulpa
  • legume gatite: spanac, dovlecel si dovleac (fara seminte), vinete, fasole verde, cartofi, morcovi, asparagus, sfecla rosie
  • dintre legumele crude este permisa doar salata verde
  • sucuri de fructe fara pulpa
  • conserve de fructe (exceptie: conservele de ananas sau struguri)
  • banane coapte, pepene rosu sau galben
  • paine si paste fainoase din faina alba, rafinata, orez alb
  • unt, margarina, ulei (in mancare)
  • carne de pasare (fara piele), vita, peste, oua
  • toate dulciurile si prajiturile (cu exceptia celor cu nuca sau cocos).
In perioada activa (cu dureri abdominale si diaree) a bolii evitati sa consumati:
  • legume crude sau gatite care nu sunt intre cele permise (mai ales fasole uscata sau mazare)
  • fructe proaspete cu exceptia celor permise (in aceasta perioada se recomanda sa luati suplimente vitaminice pentru acoperirea optimului necesat)
  • fructe uscate, gemuri, dulceturi de fructe
  • paine integrala, cereale (mai ales cele din secara), orez negru
  • unt de rahide, alun nuci, seminte, popcorn
  • ulei de nuca de cocos
  • muraturi, hrean, condimente, picanterii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Boala Crohn, tratata cu celule proprii

O noua tehnica care utilizeaza propriile celulele modificate ale pacientilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficienta in exper...