luni, 31 martie 2014

Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC)

Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC)

Institutul Clinic Fundeni
Sos. Fundeni 258,Sector 2 Bucuresti
Telefon: 021 3180447
Web: www.rccc.ro
Email: office.rccc@gmail.com



miercuri, 5 martie 2014

Alimente benefice in boala Crohn

Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze substantele de care organismul este privat in general pe fondul afectiunilor din aceasta categorie (vitamine, minerale etc.).
1. Fructele de avocado
Fructele de avocado sunt bogate in grasimi mononesaturate, fiind totodata o sursa excelenta de fibre, proteine, potasiu, vitamina E, complexul de vitamine B si acid folic.
Aceste calitati nutritionale ale fructelor de avocado sunt compatibile cu nevoile persoanelor care sufera de boala Crohn, intrucat sunt usor de digerat si contin cantitati importante de vitamine esentiale pentru sanatatea organismului.
2. Cartofii dulci portocalii
Chiar daca nu sunt foarte populari in meniul traditional romanesc, cartofii dulci portocalii sunt recomandati in gestionarea bolii Crohn. Acestia sunt o sursa bogata de vitaminele A si C, complexul de vitamine B, mangan, potasiu si aminoacidul triptofan.

Pretuiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii, cartofii dulci portocalii se pot consuma la cuptor, fierti sau sub forma de piure, ori chiar gatiti pe gratar. Pacientii cu boala Crohn nu ar trebui sa le consume coaja, intrucat contine prea multe fibre capabile sa declanseze simptomele inflamatorii intestinale.
3. Cartofii dulci purpurii
Cartofii dulci purpurii au aceeasi cantitate de nutrienti precum cei portocalii, insa furnizeaza si antioxidanti speciali, precum antocianinele si cianinele, care ajuta la protejarea organismului de actiunea radicalilor liberi, ce produc de regula inflamatii.
4. Laptele de migdale
Un substituent excelent al laptelui obisnuit este laptele de migdale, bogat in proteine si grasimi esentiale omega-3, care faciliteaza digestia si nu produce reactii gastrointestinale neplacute.
5. Supele de legume
Legumele consumate in stare cruda pot declansa reactii de fermentatie in timpul digestiei, de aceea gatirea lor in supe este o alternativa excelenta pentru persoanele diagnosticate cu boala Crohn. Medicii recomanda asezonarea supelor cu legume cu ierburi aromatice sau bulion, in locul smantanii, care este mult mai greu tolerata de un sistem intestinal iritabil.
6. Ouale
Ouale sunt surse excelente de proteine, iar albusul este foarte usor digerabil. Se pot consuma in orice forma de pacientii cu boala Crohn, insa este de preferat evitarea untului sau a uleiului in procesul de gatire, pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
7. Somonul
Grasimile esentiale omega-3 din somon sunt cunoscute pentru actiunea lor antiinflamatoare, iar somonul este o sursa excelenta ai acestor acizi grasi sanatosi. Este recomandata gatirea cat mai simpla a somonului in cazul bolii Crohn, intrucat alte grasimi si condimente ar putea fi factori declansatori ai simptomelor afectiunilor inflamatorii intestinale.
8. Uleiul din seminte de in
Uleiul din seminte de in s-a dovedit, in cadrul mai multor studii de specialitate, benefic in controlul simptomelor bolii Crohn. Acesta furnizeaza grasimi esentiale omega-3, care neutralizeaza reactiile inflamatorii din organism.
9. Papaya
Desi multe persoane diagnosticate cu boala Crohn evita fructele de teama proceselor stomacale fermentative, chiar si in timpul episoadelor acute, fructele de papaya sunt optiuni alimentare bune si nutritive. Alaturi de mango, pepene galben si banane, aceste fructe exotice sunt usor digerabile.
Papaya contine o enzima speciala, numita papaina, care ajuta organismul sa digere proteinele. Fructul de consistenta untoasa mai este bogat si in vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu, fiind disponibil in magazine pe toata durata anului.
10. Carnea slaba de pasare
Carnea de pui si carnea de curcan sunt bogate in proteine, usor digerabile si satioase, adica benefice intr-o dieta menita de menajeze un sistem gastrointestinal sensibil.
11. Salata verde
Un diagnostic precum cel al bolii Crohn nu este o sentinta catre o viata lipsita de legume cu frunze verzi. Cu exceptia afectiunilor in care apare diareea severa, boala Crohn poate fi tinuta sub control si prin consumul de salata verde proaspata. Aceasta are o consistenta frageda si este mai usor digerabila decat alte legume verzi cu frunze.
12. Ardeii capia copti
Gustosi si foarte sanatosi, ardeii capia copti (cu coaja indepartata) sunt deliciosi, hranitori si siguri pentru persoanele care sufera de boala Crohn. Chiar si asa, ei nu sunt tolerati perfect de toata lumea.
13. Orezul alb
Un aliment benefic pentru oricine care sufera de tulburari stomacale, orezul alb este recomandat si in dieta bolii Crohn, deoarece este usor de digerat. De asemenea, el furnizeaza si caloriile necesare in perioadele in care apar simptomele intestinale neplacute (varsaturi, diaree etc.). Singura conditie este consumul orezului alb foarte bine fiert.
14. Untul de arahide
Fructele oleaginoase sunt surse excelente de grasimi sanatoase, vitamina A si proteine, insa nu sunt usor digerabile odata consumate in stare naturala. Din acest motiv, untul de arahide sau de migdale reprezinta o varianta mai putin periculoasa pentru pacientii cu boala Crohn, cata vreme este foarte fin.
15. Pasta de humus
Daca fasolea provoaca gaze intestinale si nu este de bun augur pentru suferinzii de boli inflamatorii intestinale, nautul preparat sub forma de pasta fina (humus) constituie o sursa pretioasa de proteine si alti nutrienti esentiali pentru organism.

luni, 3 martie 2014

Factori de risc in Boala Crohn

Factorii care pot agrava simptomele bolii Crohn si pot duce la complicatii sunt urmatorii:
- administrarea anumitor medicamente
- infectii
- tulburari hormonale (este mai frecventa in randul femeilor)
- stresul accentuat
- fumatul.
Factorii de risc in aparitia bolii Crohn sunt urmatorii: 
- istoric familial de boala Crohn. Rudele de gardul I, ale bolnavilor cu boala Crohn (copii, frati, surori) au un risc crescut de a dezvolta si ei boala;
- fumatul;
- populatiile de evrei Ashkenazi.

duminică, 2 martie 2014

Indicatii pentru reducerea consumului de grasimi din alimentatia zilnica

Alimentele grase trebuie evitate in cazul absorbtiei incomplete a lipidelor (grasimilor)doarece produc diaree si gaz in exces. De obicei, acesta apare in cazul afectarii severe sau dupa indepartarea chirurgicala a unei portiuni mari de intestin subtire.

  • reduceti consumul de unt, margarina,frisca, maioneza,smantana
  • consumati lapte degresat (contine mai mult calciu decat laptele integral), aruncati caimacul
  • evitati consumul de branzeturi grase (cascaval, telemea de oaie, branza topita etc.), cu exceptia branzei de vaci degresate, a urdei si a casului nesarat (in cantitati moderate)
  • evitati adaosul excesiv de ulei in mancarurile gatite
  • se interzice utilizarea de untura
  • nu consumati carne grasa (de porc, de rata,de miel, de vanat); este interzis consumul de carnati, slanina, sorici,chiftelute, hamburgeri, mititei
  • evitati conservele de peste in ulei si oualele ochiuri sau omleta
  • nu mancati cartofi prajiti, chips-uri, alune
Laptele trebuie evitat doar in conditiile existentei intolerantei la lactoza (un glucid din lapte si produse lactate) diagnosticata de medic.  Preparatele lactate cu continut scazut de lactoza sunt: iaurtul, untul, branza sau cascavalul.

Regim igenodietetic in Boala Crohn

Boala Crohn (BC) si rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH) reprezinta afectiuni inflamatorii cu etiologie necunoscuta ale tractului gastro-intestinal.
Recomandarile dietetice trebuie individualizate pentru fiecare pacient, in functie de portiunea intestinala afectata. pentru pacientii cu Boala Crohn, o dieta temporara, saraca in fibre (celuloza,hemiceluloza, polizaharide, pectine) si reziduuri (partea nedigerabila a alimentelor) este benefica, reducand durerea abdominala si celelalte simptome din perioada activa a bolii. In cazul unei astfel de diete puteti consuma urmatoarele:

  • lapte (2 cani/zi) si toate produsele din lapte
  • sucuri din legume, dar fara pulpa
  • legume gatite: spanac, dovlecel si dovleac (fara seminte), vinete, fasole verde, cartofi, morcovi, asparagus, sfecla rosie
  • dintre legumele crude este permisa doar salata verde
  • sucuri de fructe fara pulpa
  • conserve de fructe (exceptie: conservele de ananas sau struguri)
  • banane coapte, pepene rosu sau galben
  • paine si paste fainoase din faina alba, rafinata, orez alb
  • unt, margarina, ulei (in mancare)
  • carne de pasare (fara piele), vita, peste, oua
  • toate dulciurile si prajiturile (cu exceptia celor cu nuca sau cocos).
In perioada activa (cu dureri abdominale si diaree) a bolii evitati sa consumati:
  • legume crude sau gatite care nu sunt intre cele permise (mai ales fasole uscata sau mazare)
  • fructe proaspete cu exceptia celor permise (in aceasta perioada se recomanda sa luati suplimente vitaminice pentru acoperirea optimului necesat)
  • fructe uscate, gemuri, dulceturi de fructe
  • paine integrala, cereale (mai ales cele din secara), orez negru
  • unt de rahide, alun nuci, seminte, popcorn
  • ulei de nuca de cocos
  • muraturi, hrean, condimente, picanterii

sâmbătă, 1 martie 2014

Cauze Boala Crohn


Imunologica

Se pare ca maladia Crohn ar putea fi de natura auto-imuna, probabil declansata de un agent infectios. Inflamatia este declansata de o secretie foarte crescuta de citokine de catre limfocitele Th17 si Th1. Una din genele implicate in boala Crohn, ATG16L1, induce autofagie si impiedica neutralizarea unor specii de bacterii invazive.

Genetica

Boala Crohn nu se transmite ereditar, dar exista numerosi factori genetici care predispun la maladie. Pana acum, au fost asociate aparitiei maladiei in jur de 30 de gene, printre care si NOD2 (care in mod normal codifica proteine care recunosc peptidoglicanul de pe peretii bacterieni; mutatii ale acesteia predispun la maladii auto-imune).
Bacteriana
Unele studii au sugerat implicarea Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis. De asemenea, microbiota intestinala prezinta o modificare a raportului Firmicutes/Bacteroidetes in defavoarea primeia: de la 10:1 la un subiect normal, la 1:1 pana la 3:1 la un subiect afectat.

Legata de mediu

Boala Crohn este asociata unui consum crescut de proteine animale si acizi polinesaturati omega-3 si omega-6, precum si unui consum redus de proteine de natura vegetala. De asemenea, fumatul, medicatia contraceptiva si stresul cresc riscul aparitiei maladiei.



Simptome Boala Crohn


Datorita faptului ca boala Crohn are o componenta imuna, exista o afectare si a altor organe, precum ochii (tulburari vizuale), articulatiile (dureri articulare), rash cutanat (eruptii cutanate) sau ficatul (inflamatia tesutului si cailor biliare). Exista mai multe afectiuni cu simptome asemanatoare bolii Crohn, cele mai des intalnite in clinica medicala fiind diverticulita si abcesele intestinale.

Simptomele bolii Crohn includ urmatoarele: 
- dureri abdominale cronice si recidivante, descrise de pacient ca si crampe intense si intermitente. Durerea abdominala poate varia de la un caz la altul, intre o durere difuza si mai putin intensa, pana la o durere intensa si progresiva. Abdomenul pacientilor cu boala Crohn, poate fi sensibil la palpare;
- diareea, cu un numar mare de scaune, de cele mai multe ori intre 10 si 20 de scaune moi, mucoase, mai rar mucopurulente (in cazurile complicate). Uneori pacientul relateaza aparitia unor scaune nocturne;
- scaderea apetitului alimentar, anorexie;
- febra, mai ales pe parcursul perioadelor de acutizare (datorate inflamatiei). Febra ridicata poate semnifica aparitia unor complicatii, precum infectia ulceratiilor intestinale sau formarea de abcese (colectii purulente);
- scaderea in greutate, datorata in special diareei si lipsei poftei de mancare;
- anemia (scaderea numarului de globule rosii-hematii din sange), care apare secundar pierderilor de sange prin hemoragii intestinale (de la nivelul ulceratiilor) si inflamatiei caracteristice bolii.

Pacientii cu boala Crohn pot prezenta si urmatoarele simptome: 
- usturimi la nivelul cavitatii bucale, asociate cu leziunile caracteristice din boala Crohn (in cazuri mai rare, leziunile pot aparea si la nivelul mucoasei bucale);
- deficiente nutritionale, precum deficitul de vitamina B12, deficitul de acid folic si fier precum si deficitul de vitamine liposolubile. Aceste deficiente apar secundar slabei absorbtii intestinale de alimente, datorata inflamatiei si leziunilor intestinale;
- ocluzia intestinala (obstructia intestinului), o complicatie a bolii considerata o urgenta medicala.

Simptomele bolii Crohn cu localizare la nivelul anusului includ: 
- fistule (leziuni ale peretelui intestinal, cu formarea unor traiecte anormale intre intestin si organele invecinate). Aceste fistule sunt cauzate de inflamatia si ulcerarea straturilor peretelui intestinal. Fistulele se pot forma intre 2 portiuni diferite a intestinului (fistule entero-enterice) sau intre intestin si organele invecinate (entero-vaginala, entero-rectala, entero-vezicala). In unele cazuri, fistula poate fi primul semn clinic al bolii Crohn;
- abcese intestinale (colectii purulente);
- fisuri anale (rupturi mici ale mucoasei anale);
- formatiuni anale asemanatoare hemoroizilor, cauzate de inflamatia mucoasei anale.
Boala Crohn poate cauza simptome si inafara tubului digestiv: 
- artralgii (dureri ale articulatiilor), artrite migratorii (umflarea, inflamatia articulatiilor), uneori independent de boala initiala, putand aparea artrita reumatoida
- irita, iridociclita, uveita, conjunctivita (afectiuni inflamatorii a ochiului), care pot cauza tulburari vizuale grave
- rash cutanat (eruptii la nivelul pielii), eritem nodos, afte, ulcere la nivelul cavitatii bucale
- boli hepatice, precum colangita si pericolangita (inflamatia cailor biliare)
- tromboze (formarea de cheaguri), vasculite (inflamatia vaselor sanghine).

Toate aceste simptome au o etiologie (cauza) de natura imuna.

Boala Crohn, tratata cu celule proprii

O noua tehnica care utilizeaza propriile celulele modificate ale pacientilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficienta in exper...