joi, 17 iulie 2014

10 alimente de evitat in boala Crohn

Tracie Dalessandro, un nutritionist din New York care sufera de boala Crohn, a intocmit o lista cu zece alimente ce trebuie evitate.

1. Nucile crude sunt contraindicate in boala Crohn

Nucile sunt hranitoare, dar daca le consuma crude, cei care sufera de boala Crohn nu mai beneficiaza de grasimile sanatoase si de continutul ridicat de proteine ale acestora. In plus, nucile irita mult mucoasa intestinului, agravand simptomele bolii.

2.Fructele care au coaja trebuie evitate in dieta pentru boala Crohn

Un mar pe zi poate tine doctorul departe, dar in cazul in care nu este decojit, poate provoca disconfort digestiv. Acelasi lucru este valabil pentru legumele in coaja comestibila, de exemplu, castravetii. Exista totusi persoane cu boala Crohn care pot manca unele legume crude, daca au fost curatate in prealabil. Oricum, ideal este ca fructele si legumele sa fie consumate fierte de persoanele care sufera de aceasta boala.

3. Popcornul este interzis

Cerealele integrale sunt bune pentru toata lumea. Din pacate insa, cerealele se afla pe lista alimentelor interzise bolnavilor cu Crohn, intrucat popcornul este foarte greu de digerat, lucru valabil si pentru porumb.

4. Alimentele prajite - contraindicate in boala Crohn

Carnea de pui, pestele sau orice alte alimente sanatoase pot trece in tabara opusa, la categoria „asa nu”, daca sunt prajite. Cel mai bine este sa fie consumate fierte sau fripte.

5. Carnea grasa - aliment interzis in dieta bolnavilor cu Crohn

Este extrem de important pentru persoanele cu boala Crohn, pentru a obtine suficiente proteine, ca cel putin 25% din aportul zilnic de calorii sa fie pe baza de proteine. Dar in regimul pentru boala Crohn nu trebuie sa se regaseasca carnurile cu continut mare de grasimi, cum ar fi sunca, nu este cel mai bun mod de a adauga proteine in dieta. Aceste alimente ofera putine beneficii nutritionale, in timp ce continutul lor ridicat de grasimi poate agrava sindromul diareic pentru unii oameni.

6. Semintele

In timpul unui episod acut, persoanele cu boala Crohn ar trebui sa evite alimentele care contin o multime de seminte, precum capsunile, zmeura sau rosiile. De asemenea, ocoliti painea de secara si alte bunuri de patiserie care contin seminte.

7. Rosiile trebuie evitate in boala Crohn

Fie ca sunt de vina semintele, fie aciditatea, multe persoane cu boala Crohn afla, cand mananca rosii, ca starea lor se agraveaza.

8. Cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase

Multi iubitori de cafea trebuie sa renunte la aceasta bautura imediat ce primesc diagnosticul de boala Crohn.

9. Alcoolul

Fiti prudenti atunci cand consumati alcool, deoarece poate fi o problema reala pentru unele persoane cu boli inflamatorii intestinale.

10. Produsele lactate

Deoarece boala Crohn poate afecta tractul digestiv, acestea pot provoca intoleranta la lactoza. Daca lactatele provoaca balonare, gaze sau agraveaza alte simptome, poate doriti sa incercati laptele de soia sau de migdale in locul celui de vaca.



Sursa: Health.com

luni, 31 martie 2014

Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC)

Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC)

Institutul Clinic Fundeni
Sos. Fundeni 258,Sector 2 Bucuresti
Telefon: 021 3180447
Web: www.rccc.ro
Email: office.rccc@gmail.com



miercuri, 5 martie 2014

Alimente benefice in boala Crohn

Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze substantele de care organismul este privat in general pe fondul afectiunilor din aceasta categorie (vitamine, minerale etc.).
1. Fructele de avocado
Fructele de avocado sunt bogate in grasimi mononesaturate, fiind totodata o sursa excelenta de fibre, proteine, potasiu, vitamina E, complexul de vitamine B si acid folic.
Aceste calitati nutritionale ale fructelor de avocado sunt compatibile cu nevoile persoanelor care sufera de boala Crohn, intrucat sunt usor de digerat si contin cantitati importante de vitamine esentiale pentru sanatatea organismului.
2. Cartofii dulci portocalii
Chiar daca nu sunt foarte populari in meniul traditional romanesc, cartofii dulci portocalii sunt recomandati in gestionarea bolii Crohn. Acestia sunt o sursa bogata de vitaminele A si C, complexul de vitamine B, mangan, potasiu si aminoacidul triptofan.

Pretuiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii, cartofii dulci portocalii se pot consuma la cuptor, fierti sau sub forma de piure, ori chiar gatiti pe gratar. Pacientii cu boala Crohn nu ar trebui sa le consume coaja, intrucat contine prea multe fibre capabile sa declanseze simptomele inflamatorii intestinale.
3. Cartofii dulci purpurii
Cartofii dulci purpurii au aceeasi cantitate de nutrienti precum cei portocalii, insa furnizeaza si antioxidanti speciali, precum antocianinele si cianinele, care ajuta la protejarea organismului de actiunea radicalilor liberi, ce produc de regula inflamatii.
4. Laptele de migdale
Un substituent excelent al laptelui obisnuit este laptele de migdale, bogat in proteine si grasimi esentiale omega-3, care faciliteaza digestia si nu produce reactii gastrointestinale neplacute.
5. Supele de legume
Legumele consumate in stare cruda pot declansa reactii de fermentatie in timpul digestiei, de aceea gatirea lor in supe este o alternativa excelenta pentru persoanele diagnosticate cu boala Crohn. Medicii recomanda asezonarea supelor cu legume cu ierburi aromatice sau bulion, in locul smantanii, care este mult mai greu tolerata de un sistem intestinal iritabil.
6. Ouale
Ouale sunt surse excelente de proteine, iar albusul este foarte usor digerabil. Se pot consuma in orice forma de pacientii cu boala Crohn, insa este de preferat evitarea untului sau a uleiului in procesul de gatire, pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
7. Somonul
Grasimile esentiale omega-3 din somon sunt cunoscute pentru actiunea lor antiinflamatoare, iar somonul este o sursa excelenta ai acestor acizi grasi sanatosi. Este recomandata gatirea cat mai simpla a somonului in cazul bolii Crohn, intrucat alte grasimi si condimente ar putea fi factori declansatori ai simptomelor afectiunilor inflamatorii intestinale.
8. Uleiul din seminte de in
Uleiul din seminte de in s-a dovedit, in cadrul mai multor studii de specialitate, benefic in controlul simptomelor bolii Crohn. Acesta furnizeaza grasimi esentiale omega-3, care neutralizeaza reactiile inflamatorii din organism.
9. Papaya
Desi multe persoane diagnosticate cu boala Crohn evita fructele de teama proceselor stomacale fermentative, chiar si in timpul episoadelor acute, fructele de papaya sunt optiuni alimentare bune si nutritive. Alaturi de mango, pepene galben si banane, aceste fructe exotice sunt usor digerabile.
Papaya contine o enzima speciala, numita papaina, care ajuta organismul sa digere proteinele. Fructul de consistenta untoasa mai este bogat si in vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu, fiind disponibil in magazine pe toata durata anului.
10. Carnea slaba de pasare
Carnea de pui si carnea de curcan sunt bogate in proteine, usor digerabile si satioase, adica benefice intr-o dieta menita de menajeze un sistem gastrointestinal sensibil.
11. Salata verde
Un diagnostic precum cel al bolii Crohn nu este o sentinta catre o viata lipsita de legume cu frunze verzi. Cu exceptia afectiunilor in care apare diareea severa, boala Crohn poate fi tinuta sub control si prin consumul de salata verde proaspata. Aceasta are o consistenta frageda si este mai usor digerabila decat alte legume verzi cu frunze.
12. Ardeii capia copti
Gustosi si foarte sanatosi, ardeii capia copti (cu coaja indepartata) sunt deliciosi, hranitori si siguri pentru persoanele care sufera de boala Crohn. Chiar si asa, ei nu sunt tolerati perfect de toata lumea.
13. Orezul alb
Un aliment benefic pentru oricine care sufera de tulburari stomacale, orezul alb este recomandat si in dieta bolii Crohn, deoarece este usor de digerat. De asemenea, el furnizeaza si caloriile necesare in perioadele in care apar simptomele intestinale neplacute (varsaturi, diaree etc.). Singura conditie este consumul orezului alb foarte bine fiert.
14. Untul de arahide
Fructele oleaginoase sunt surse excelente de grasimi sanatoase, vitamina A si proteine, insa nu sunt usor digerabile odata consumate in stare naturala. Din acest motiv, untul de arahide sau de migdale reprezinta o varianta mai putin periculoasa pentru pacientii cu boala Crohn, cata vreme este foarte fin.
15. Pasta de humus
Daca fasolea provoaca gaze intestinale si nu este de bun augur pentru suferinzii de boli inflamatorii intestinale, nautul preparat sub forma de pasta fina (humus) constituie o sursa pretioasa de proteine si alti nutrienti esentiali pentru organism.

luni, 3 martie 2014

Factori de risc in Boala Crohn

Factorii care pot agrava simptomele bolii Crohn si pot duce la complicatii sunt urmatorii:
- administrarea anumitor medicamente
- infectii
- tulburari hormonale (este mai frecventa in randul femeilor)
- stresul accentuat
- fumatul.
Factorii de risc in aparitia bolii Crohn sunt urmatorii: 
- istoric familial de boala Crohn. Rudele de gardul I, ale bolnavilor cu boala Crohn (copii, frati, surori) au un risc crescut de a dezvolta si ei boala;
- fumatul;
- populatiile de evrei Ashkenazi.

duminică, 2 martie 2014

Indicatii pentru reducerea consumului de grasimi din alimentatia zilnica

Alimentele grase trebuie evitate in cazul absorbtiei incomplete a lipidelor (grasimilor)doarece produc diaree si gaz in exces. De obicei, acesta apare in cazul afectarii severe sau dupa indepartarea chirurgicala a unei portiuni mari de intestin subtire.

  • reduceti consumul de unt, margarina,frisca, maioneza,smantana
  • consumati lapte degresat (contine mai mult calciu decat laptele integral), aruncati caimacul
  • evitati consumul de branzeturi grase (cascaval, telemea de oaie, branza topita etc.), cu exceptia branzei de vaci degresate, a urdei si a casului nesarat (in cantitati moderate)
  • evitati adaosul excesiv de ulei in mancarurile gatite
  • se interzice utilizarea de untura
  • nu consumati carne grasa (de porc, de rata,de miel, de vanat); este interzis consumul de carnati, slanina, sorici,chiftelute, hamburgeri, mititei
  • evitati conservele de peste in ulei si oualele ochiuri sau omleta
  • nu mancati cartofi prajiti, chips-uri, alune
Laptele trebuie evitat doar in conditiile existentei intolerantei la lactoza (un glucid din lapte si produse lactate) diagnosticata de medic.  Preparatele lactate cu continut scazut de lactoza sunt: iaurtul, untul, branza sau cascavalul.

Regim igenodietetic in Boala Crohn

Boala Crohn (BC) si rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH) reprezinta afectiuni inflamatorii cu etiologie necunoscuta ale tractului gastro-intestinal.
Recomandarile dietetice trebuie individualizate pentru fiecare pacient, in functie de portiunea intestinala afectata. pentru pacientii cu Boala Crohn, o dieta temporara, saraca in fibre (celuloza,hemiceluloza, polizaharide, pectine) si reziduuri (partea nedigerabila a alimentelor) este benefica, reducand durerea abdominala si celelalte simptome din perioada activa a bolii. In cazul unei astfel de diete puteti consuma urmatoarele:

  • lapte (2 cani/zi) si toate produsele din lapte
  • sucuri din legume, dar fara pulpa
  • legume gatite: spanac, dovlecel si dovleac (fara seminte), vinete, fasole verde, cartofi, morcovi, asparagus, sfecla rosie
  • dintre legumele crude este permisa doar salata verde
  • sucuri de fructe fara pulpa
  • conserve de fructe (exceptie: conservele de ananas sau struguri)
  • banane coapte, pepene rosu sau galben
  • paine si paste fainoase din faina alba, rafinata, orez alb
  • unt, margarina, ulei (in mancare)
  • carne de pasare (fara piele), vita, peste, oua
  • toate dulciurile si prajiturile (cu exceptia celor cu nuca sau cocos).
In perioada activa (cu dureri abdominale si diaree) a bolii evitati sa consumati:
  • legume crude sau gatite care nu sunt intre cele permise (mai ales fasole uscata sau mazare)
  • fructe proaspete cu exceptia celor permise (in aceasta perioada se recomanda sa luati suplimente vitaminice pentru acoperirea optimului necesat)
  • fructe uscate, gemuri, dulceturi de fructe
  • paine integrala, cereale (mai ales cele din secara), orez negru
  • unt de rahide, alun nuci, seminte, popcorn
  • ulei de nuca de cocos
  • muraturi, hrean, condimente, picanterii

Boala Crohn, tratata cu celule proprii

O noua tehnica care utilizeaza propriile celulele modificate ale pacientilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficienta in exper...